Witamina C ostatnimi czasy doznała, jak gdyby renesansu, a osoby zachwalające jej wysokie dawki przy suplementacji, przypisują jej szereg właściwości, które czasem urastają do rangi panaceum. Niestety jak się okazuje, wykorzystanie witaminy C w formie oralnej w dawkach, które grubo przekraczają po kilka gramów na dobę, nie do końca jest [...]
[...] w jednej porcji. Jednak, jeśli wcześniej nie miałeś do czynienia ze suplementem, rozpocznij od ilości minimalnej. Co warto wiedzieć i jak tę wiedzę wykorzystać? GABA w organizmie człowieka pełni bardzo ważną rolę, jako przekaźnik chemiczny mózgu. Jako suplement diety, stosowany jest ze względu na swoje działanie uspokajające, relaksujące, [...]
Zaangażowanie w każdą sesję treningową jest tym czynnikiem, który decyduje o skuteczności naszych zmagań. To zupełnie naturalne, że każdy z nas ma gorsze i lepsze dni, a fakt ten ma bezpośrednie przełożenie na to, z jakim nastawieniem wchodzimy na salę treningową. Beta-alanina Dzięki której skracasz czas niezbędny na regenerację pomiędzy rundami, [...]
Dzikie Róże to piękne kwiaty charakteryzujące się miękkimi płatkami oraz kolcami. Liczą ponad 100 gatunków i uznawane są za symbol piękna. Mniej znaną częścią róży są okrągłe, wypełnione nasionami owoce, które znajdują się pod płatkami. Dlaczego witamina C jest tak ważna? zmniejsza ryzyko chorób przewlekłych pomaga obniżyć ciśnienie krwi u osób z [...]
Ludzie od dawna uznają kiszonki za zdrową żywność. Mówi się też, że picie soku z kiszonek może poprawić wydajność ćwiczeń oraz kontrolować poziom cukru we krwi. Trzeba jednak pamiętać, że są one bogate w sód, co niektórzy powinni uwzględnić, zanim zaczną pić większe ilości. Podsumowanie Picie soku z kiszonych ogórków jest zdrowe i przynosi wiele [...]
[...] niektóre przetwory mleczne oraz ryby. O ile forma K1 witaminy K jest szerzej rozpowszechniona w produktach spożywczych, to forma K2 cieszy się dłuższym okresem półtrwania w organizmie, co sprzyja stopniowemu przyswajaniu i stabilizacji poziomu odżywienia. Warto również wspomnieć o roli bakterii w przewodzie pokarmowym, które mogą wytwarzać [...]
[...] odbiegają od norm słodyczy produkowanych przez światowe koncerny, same stają się powoli normą. Mogą bowiem przyczynić się do zatrzymania negatywnych zmian wywoływanych w organizmie przez nadmiar cukru czy tłuszczy utwardzonych. Wręczając komuś bliskiemu lub samemu / samej sobie coś słodkiego warto rozważyć sięgnięcie po nowe pralinki bez [...]
[...] niższe, niż w przypadku drobiu, czy wieprzowiny i wołowiny. Niski poziom spożycia zarówno kwasów omega-3, jak i witaminy D3 może osłabiać funkcjonowanie wielu systemów w organizmie. EPA i DHA znane są z właściwości modulujących ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, ale warto również wiedzieć, że odpowiadają za prawidłowy rozwój [...]
[...] występowania, jedzenie stresowe/emocjonalne szkodzi zdrowiu. Może prowadzić do przyrostu masy ciała i otyłości, co zwiększa ryzyko rozwoju chorób przewlekłych, takich jak choroby serca i cukrzyca. Może również zwiększać poziom stanów zapalnych w organizmie i wpływać na poziom ciśnienia krwi, które są czynnikami ryzyka chorób serca i udaru mózgu.
[...] które pozwalają tym bakteriom namnażać się w zwiększonym tempie. A przecież zdrowie jamy ustnej jest niezwykle istotne i może prowadzić do powikłań zdrowotnych w całym organizmie takich jak zwiększone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, choroby Alzheimera, demencji, udaru, zawału serca, infekcji dróg oddechowych (które z kolei mogą [...]
[...] ze wsparcia psychologicznego i terapii. Poprawiła się ich kondycja fizyczna i psychiczna. Jelita a hormony szczęścia Jelita są jednym z najważniejszych organów w naszym organizmie. Prócz trawienia odpowiadają za wchłanianie substancji odżywczych. Wcześniejsze badania wielokrotnie dowodziły, że niedobory składników odżywczych i brak równowagi [...]
[...] przedstawili wyniki swoich badań na temat kapsaicyny, najbardziej aktywnej substancji znajdującej się w chilli. Kapsaicyna To ona odpowiada za ostry smak papryczki chilli. W organizmie wchodzi ona w interakcję z receptorem waniloidowym, co wpływa na zwiększenie tempa przemiany materii. Według dietetyków jest to naturalna substancja, która może [...]
Kwestie związane z libido zazwyczaj kojarzą się nam z osobowością i temperamentem, jeżeli mówimy o sferze psychicznej, lub też z poziomem hormonów, gdy analizujemy kwestie fizyczne. Odpowiedni poziom testosteronu i jego stosunek do pozostałych hormonów, czy nasze samopoczucie psychiczne, odgrywają kluczową rolę, gdy mowa o zainteresowaniu seksem. [...]
[...] raka). Jak działa NAC? N-acetylocysteina (NAC), acetylowany wariant aminokwasu L-cysteiny, jest doskonałym źródłem grup sulfhydrylowych (SH). Związek jest przekształcany w organizmie w metabolity zdolne do stymulowania syntezy glutationu (GSH), sprzyjające detoksykacji i działające bezpośrednio jako wymiatacze wolnych rodników. Jest najbardziej [...]
[...] dla organizmu. Nasłonecznienie a witamina D, czy słońce wystarczy? Jednym z kluczowych odkryć dotyczących witaminy D było zaobserwowanie, że jej aktywna forma wytwarza się w organizmie pod wpływem aktywności specyficznych enzymów, które „do roboty” biorą się w momencie odbioru przez skórę fal słonecznych o odpowiednio wysokim stosunku UVB do UVA. [...]
[...] takie czynniki jak zbyt niska dostępność jodu dla organizmu czy choroby autoimmunologiczne i inne. Kolejnymi (po trzustce i tarczycy) strukturami o aktywności hormonalnej w organizmie, które mają znaczenie dla poziomu energii w ciągu dnia oraz przemian metabolicznych, są nadnercza. Chorobą, która ich dotyczy oraz może negatywnie odbić się na [...]
Istnieje kilka związków chemicznych, których stosowanie w kontekście wspomagania kondycji sportowej pozostaje kontrowersyjne. Wyniki badań naukowych w tej materii nie są bowiem jednoznaczne. Jednym z dobrych na to przykładów jest suplementowanie diety beta-hydroksy-beta-metylomaślanem, czyli popularnym HMB. Nie wykazano korzyści ze stosowania HMB [...]
[...] rzutuje na codzienne samopoczucie, prewencję chorób, a niekiedy również terapię różnych schorzeń. Przykładowym związkiem z grupy witamin, który oddziałuje na wiele układów w organizmie jednocześnie, jest kobalamina, czyli witamina B12. Warto dowiedzieć się, jak w najprostszy i najbardziej efektywny sposób dostarczyć ją do organizmu w dawkach [...]
[...] określenia cech warunkujących między innymi kolor skóry, włosów, oczu, wzrost czy zdolności. Gen to część DNA, która dostarcza informacji o tym, jak wytwarzać różne białka w organizmie. Czasami geny mogą ulegać mutacjom i mogą być dziedziczone lub nabyte. Szacuje się, że ponad połowa osób cierpiących na migrenę ma co najmniej jednego członka [...]
Witamina C jest silnym antyoksydantem, może również wspomagać sportowców narażonych na poważny stres indukowany wysiłkiem i wyzwaniami współczesnego życia. Okazuje się, że witamina C wpływa nie tylko na układ odpornościowy, ale może mieć wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Regularna podaż witaminy C ma też wpływ na zmniejszenie ryzyka choroby [...]